Koffie is de meest geliefde drank

Jaarlijks drinken wij Nederlanders circa 150 liter koffie, dat zijn bijna 3,5 kopjes koffie per dag. Koffie is daarmee de meest geliefde drank, meer dan cola en bier bijvoorbeeld. Wereldwijd horen wij tot de categorie ‘enthousiaste koffiedrinkers’.

lekkere-koffie-sjochOorsprong van koffie

Koffie heeft zo’n vaste plaats in ons dagelijks leven, dat het bijna niet is voor te stellen dat het vroeger anders was. Van oorsprong komt de koffieplant uit Ethiopië. Ooit zou een geitenhoeder daar hebben ontdekt dat koffie een verkwikkend effect heeft op de geest. In de 17e eeuw is koffie vanuit Arabië via Turkije in Europa geïntroduceerd. Inmiddels is koffie niet meer weg te denken.

Waar wordt koffie verbouwd

Koffie wordt verbouwd in bijna alle landen rondom de evenaar. Daarom wordt dat wel de koffiegordel genoemd. Temperatuur, hoogteligging van de plantage, vochtigheidsgraad van de lucht, zon en wind zijn daar gunstig. Brazilië staat nummer één in de top tien van koffieproducerende landen.

Hoe worden koffiebonen gemaakt

Op de plantage ritsen de plukkers de bessen van de takken. Na het ritsen zeeft men de bessen om takjes, blad en aarde te verwijderen. De bessen worden in water geselecteerd en uiteindelijk gedroogd in de zon of in een droogmachine.

Vervolgens worden in een pelmachine de hoornschil en het zilvervlies verwijderd, waarna de bonen worden verpakt. De koffieboon die wordt geoogst, heeft nog niet de bruine kleur die we gewend zijn. Smaak en aroma die de koffie zo speciaal maken, ontwikkelen zich pas na het branden. De brander koopt goene koffie die nog geen smaak heeft, maar elke soort heeft al wel het eigen smaakkarakter in zich. Om te garanderen dat elke keer de koffie dezelfde smaak heeft, besteden koffiebranders veel aandacht aan het melangeren van de bonen. De koffieproever is iemand die uitstekende zintuigen heeft voor geur en smaak, en vooral ook een goed ontwikkeld smaakgeheugen.

Het verkwikkende stofje genaamd Cafeïne

In koffie komen honderden stoffen voor, een daarvan is cafeïne. Cafeïne zorgt er voor dat we ons nakoffiebonen-sjoch een kop koffie beter kunnen concentreren en alerter zijn. Niet iedereen ervaart dit als plezierig en als men hier gevoelig voor is kan het soms tot slapeloosheid leiden. Om wel te kunnen genieten van de koffie, is cafeïnevrije koffie een oplossing. Om de koffie cafeïnevrij te maken moet de cafeïne uit de koffieboon verwijderd worden. Dit wordt gedaan voordat de koffie gebrand wordt. Daarbij is het belangrijk dat alleen de cafeïne verwijderd wordt en dat de andere smaakbepalende stoffen in de koffieboon blijven. De behandeling heeft geen invloed op de smaak van de koffie omdat smaak- en aromastoffen pas worden gevormd tijdens het branden. Voor het decafeïneren wordt water als extractiemiddel gebruikt. De groene bonen worden langdurig met water gespoeld, waardoor de cafeïne oplost in het water. Het water, met de daarin opgeloste cafeïne, wordt vervolgens door een bed van actieve kool (C) gepompt. De actieve kool neemt de cafeïne uit het water op. De gedecafeïneerde bonen worden met warme lucht gedroogd en met koude lucht gekoeld en vervolgens op de gebruikelijke wijze gebrand.