Heel belangrijk voor een heerlijk bakje koffie

Een geurig kopje koffie zetten is heel eenvoudig. Er zijn verschillende soorten  zetapparatuur te koop. Op deze manier kan je het helemaal aanpassen naar jouw wensen. Wil je zo snel mogelijk een goed bakje koffie hebben of zie je het als een heerlijk ritueel waar je graag even de tijd voor neemt. Bij Sjoch! Koffie & Thee is een ruim assortiment verschillende koffiesoorten verkrijgbaar die passen bij de methode die wordt gekozen. Bovendien is het mogelijk om in de winkel je koffiebonen te laten malen voor elke gewenste zetmethode.

De smaak- en geurontwikkeling van koffie

De grofte van het maalsel is onder ander van invloed op de kwaliteit van uw kopje koffie. Smaak- en geurstoffen zitten opgesloten in de cellen van de koffieboon. Door de bonen te malen en ze daarna in contact met water te brengen, worden de stoffen aan de koffie onttrokken en kunnen we er van genieten. Als de koffie te grof wordt gemalen is er onvoldoende gelegenheid voor de smaak- en geurontwikkeling, de koffie wordt dan slap. In het algemeen geldt hoe fijner de maling, hoe korter de zettijd. Maar als het maalsel te fijn wordt, kan het filter dichtslibben. Zo heeft elke manier van koffie zetten zijn eigen maling.

Grove maling
Deze maling is geschikt om koffie in een kan te zetten en ook bij het gebruik van een cafetière.

Fijne of snelfiltermaling
Geschikt voor een druppelaar en papieren filter (koffiezetapparaat).

Espresso maling
Deze maling is geschikt voor een espresso-apparaat of mokapotje.

Het ‘perfecte’ kopje koffie

De een houdt van een pittige kop koffie, voor de ander mag het iets milder zijn. Door te experimenteren met de hoeveelheid koffie bij het koffiezetten komt u vanzelf bij het ‘perfecte’ kopje koffie. In het algemeen geldt dat ongeveer 6 gram koffie per kopje (125 ml) bij de meeste mensen in de smaak valt. Als het water een temperatuur heeft van 95 graden, ontwikkelen smaak en geur van koffie zich het beste.

Espressokoffie kan op verschillende manieren gezet worden

Koffieapparaten
Espressokoffie wordt onder zeer hoge druk (9 atmosfeer) gezet. Heet water wordt door het maalsel geperst. Voor deze zetmethode zijn elektische apparaten te koop die de juiste condities voor espresso- en cappuccinokoffie weten te creëren.

Espressopotje (mokapot)
Hiervoor kan ook koffie gezet worden in een espressopotje (mokapot), die op een hittebron moet worden gebruikt. vul het onderste gedeelte met water, net tot aan het drukventiel. Vervolgens plaatst u het trechtervormige filterbakje en vul dit geheel met zeer fijn gemalen koffie. Druk de koffie niet aan, maar zorg er wel voor dat het goed verdeeld wordt. Schroef nu het bovenste gedeelte stevig op het onderste gedeelte. Zorg ervoor dat u het geheel goed rechtop houdt. Plaats het geheel op een hittebron. als het water begint te koken, zal het via de filter met koffie opstijgen naar het bovenste gedeelte, waar het opgevangen wordt. Zodra het water -hoorbaar- begint te borrelen haalt u het espressopotje gelijk van het vuur.

Een geslaagd kopje espressokoffie heeft bovenop een gesloten crèmelaagje. Deze methode vraagt om pittige, donker gebrande koffiebonen die zeer fijn gemalen zijn.

Cafetière
De methode met een glazen kan in een metalen houder wordt cafetière genoemd. Het filter is gemaakt van fijn metalen gaas met een lange staaf die aan de deksel van de cafetière is bevestigd. In de kan wordt het koffiemaalsel op de bodem geschept.

Ga ongeveer uit van 10 eetlepels koffie per liter water, er wordt heet water (net van de kook) op geschonken, roer het geheel goed door en laat ongeveer 3-4 minuten trekken. Druk vervolgens langzaam het filter naar beneden, zodat het koffiedik achterblijft op de bodem. Serveer tenslotte de koffie zo snel mogelijk. De methode vraagt om een grove maling van de koffiebonen.