Een optimale geur en smaakbeleving van thee

De essentie van theezetten is dat droge theeblaadjes hun bijzondere geur en smaak af kunnen dragen aan gekookt water. Om dat proces optimaal tot haar recht te laten komen, zijn er een paar ‘gouden theeregels’.

  • Kook vers, koud leidingwater (of bronwater);
  • Laat het water even goed doorkoken;
  • Schenk een beetje kokend water in de theepot om deze voor te warmen, anders daalt de begin temperatuur te sterk, zodat de aromastoffen onvoldoende vrijkomen;
  • Theeblaadjes hebben de ruimte nodig om zo vrij mogelijk te kunnen ‘zwemmen’;
  • Temperatuur voor zwarte thee is maximaal 95 graden, voor groene thee maximaal 85 graden en voor witte thee maximaal 75 graden, te heet water verbrand de thee en wordt bitter;
  • Donkere soorten thee 3-4 minuten laten trekken;
  • Lichte en groene thee 2-3 minuten laten trekken;
  • Kruiden- en rooibosthee 8 minuten laten trekken.
  • Om de theeblaadjes te laten ‘zwemmen’, zijn verschillende methodes bedacht. Bijvoorbeeld: Zeefjes, die in de theepot of mok gehangen kunnen worden; thee-eieren, een soort zeefje met een kettinkje er aan; of voor een kopje een thee-lepelklem. Als ze juist gebruikt worden volstaan deze systemen prima.Feit is echter dat vele theedrinkers hun thee-ei net te klein kiezen voor hun pot, of in de theelepelklem te veel thee doen, zodat van ‘zwemmen van theebladeren’ weinig sprake is omdat de theeblaadjes klem zitten in het ei.Het thee-ei moet nooit meer dan de helft, liefst nog minder, gevuld worden met thee. Past de gewenste hoeveelheid thee niet op die manier in het betreffende ei, dan moet er eenvoudigweg voor een groter thee-ei worden gekozen. Voor hele fijne deeltjes thee of kruiden als rooibos is dit systeem niet ideaal, omdat deze deeltjes door de gaatjes glippen en zo toch in uw kopje thee belanden.

De manier van theezetten

De meest ideale manier van theezetten is met de zogenaamde T-sac, een papieren theefilterzak. Dit is een milieuvriendelijke manier van theezetten. De thee kan zwemmen alsof het een lieve lust is en de gebruiker kan eenvoudig de T-sac zelf vullen met de uit gekozen thee. Als de thee op sterkte is, kan de T-sac in de groene container of bij de compost. Deze theefilterzak is ook geschikt voor de fijne deeltjes van bijvoorbeeld rooibos.

De T-sac is er in vier maten, van nr. 1 voor één kop tot nr. 4 voor zeer grote potten.

Theeservies

Om van uw heerlijk, versgezette thee optimaal te kunnen genieten mag een mooi servies uiteraard niet ontbreken. Bij Sjoch! Koffie & Thee kunt u terecht voor een leuke mok, een lief kopje of een exclusieve theepot.